Już 31. lipca przy okazji NOCY MUZEÓW, po raz kolejny, zapraszamy do wyjątkowego miejsca – żywego muzeum, czyli wciąż działającej, niestety jednej z ostatnich tego typu gorzelni rolniczych w kraju – Muzeum Gorzelnictwa w Turwi.
Podczas niemal 2-godzinnej wycieczki będzie można usłyszeć nie tylko ciekawostki dotyczące tego zakładu produkcyjnego, o bogatej historii sięgającej lat 1918 r., prześledzić proces produkcji spirytusu dla najlepszych marek w Polsce i zagranicą, ale i skosztować wyrobów pasjonata, kierownika gorzelni, p. Grzegorza Koniecznego, który dzięki własnej determinacji stworzył w Turwi to wyjątkowe miejsce, do którego ściągają wycieczki ze wszystkich stron świata.
Można tam znaleźć prawdziwe perełki, m.in. aerometr wyprodukowany w Rotterdamie w 1863 r. oraz maszynę parową pochodzącą z 1906 r. i kocioł parowy z 1905 r. W ekspozycji znajdują się ciekawe eksponaty: część aparatu destylacyjnego w obudowie żeliwnej, odbieralnik spirytusu, zalewnię do jęczmienia, młynek Bohma, czy kompletne zestawy transmisyjne, a także aparaty destylacyjne, kłódki akcyzowe, aparaty Sellerona, waga skrobiowa oraz dokumenty i ciekawa literatura.
Więcej informacji na temat gorzelni na naszej stronie w zakładce Gorzelnia Turew i na stronie Muzem: Gorzelnia Turew
Bądźcie i Wy odkrywcami historii gorzelnictwa i poznajcie wyjątkowy SMAK TRADYCJI w Turwi!
Zapraszamy 31.07.2020 o godz. 16.00, 18.00, 20.00, 22.00 i 24.00
Wymagana wcześniejsza rejestracja, zapisy: tutaj
Muzeum Gorzelnictwa w Turwi
Turew, ul. Szkolna 1,
64-000 Kościan
Uwaga: ze względu na duże zainteresowanie, została uruchomiona jeszcze jedna grupa o godz. 16.00.