27 lipca 2020

Już 31. lipca przy okazji NOCY MUZEÓW, po raz kolejny, zapraszamy do wyjątkowego miejsca – żywego muzeum, czyli wciąż działającej, niestety jednej z ostatnich tego typu gorzelni rolniczych w kraju – Muzeum Gorzelnictwa w Turwi.

 

 

 

 

Podczas niemal 2-godzinnej wycieczki będzie można usłyszeć nie tylko ciekawostki dotyczące tego zakładu produkcyjnego, o bogatej historii sięgającej lat 1918 r., prześledzić proces produkcji spirytusu dla najlepszych marek w Polsce i zagranicą, ale i skosztować wyrobów pasjonata, kierownika gorzelni, p. Grzegorza Koniecznego, który dzięki własnej determinacji stworzył w Turwi to wyjątkowe miejsce, do którego ściągają wycieczki ze wszystkich stron świata.

Można tam znaleźć prawdziwe perełki, m.in. aerometr wyprodukowany w Rotterdamie w 1863 r. oraz maszynę parową pochodzącą z 1906 r. i kocioł parowy z 1905 r. W ekspozycji znajdują się ciekawe eksponaty: część aparatu destylacyjnego w obudo­wie żeliwnej, odbieralnik spirytusu, zalewnię do jęczmienia, młynek Bohma, czy kom­pletne zestawy transmisyjne, a także aparaty destylacyjne, kłódki akcyzowe, aparaty Sellerona, waga skrobiowa oraz dokumenty i ciekawa literatura.

 

Więcej informacji na temat gorzelni na naszej stronie w zakładce Gorzelnia Turew i na stronie Muzem: Gorzelnia Turew

 

Bądźcie i Wy odkrywcami historii gorzelnictwa i poznajcie wyjątkowy SMAK TRADYCJI  w Turwi!

 

Zapraszamy 31.07.2020 o godz. 16.00, 18.00, 20.00, 22.00 i 24.00

Wymagana wcześniejsza rejestracja, zapisy: tutaj

 

Muzeum Gorzelnictwa w Turwi

Turew, ul. Szkolna 1,

64-000 Kościan


Uwaga: ze względu na duże zainteresowanie, została uruchomiona jeszcze jedna grupa o godz. 16.00.