15 czerwca 2022

Rolnictwo regeneratywne odpowiedzią na wyzwania związane z dekarbonizacja systemu żywnościowego

Rolnictwo regeneracyjne może stanowić jedno z kluczowych rozwiązań wielu wyzwań społecznych i gospodarczych, przed którymi stoją europejskie systemy żywnościowe, i przyczynić się do osiągnięcia celów strategii Unii Europejskiej w zakresie gleby i różnorodności biologicznej.

Już 16 czerwca br. o godz. 15.45 podczas konferencji Future Food 2022, organizowanej w Brukseli w Centrum Kongresowym przez EIT Food, Iain Dykes, dyrektor zarządzający Spearhead Czech, zaprezentuje efekty Biologizacji, czyli wdrażanych od dziesięciu lat w gospodarstwach Grupy Spearhead International praktyk rolnictwa regeneracyjnego i wraz z innymi uczestnikami warsztatów omówi sposoby na zwiększenie skali i włączenie ich do głównego nurtu w UE.

Zestaw praktyk z pogranicza rolnictwa ekologicznego, stosowanych przez rolników na długo przed erą industrializacji i chemizacji rolnictwa, znajduje się obecnie w czołówce badań agronomicznych i środowiskowych. W odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów i inwestorów na zdrowszą i bardziej zrównoważoną produkcję żywności, decydenci i przedsiębiorstwa rolno-spożywcze badają sposoby zastosowania bardziej zrównoważonych praktyk rolniczych na dużą skalę.

Czy rolnictwo regeneracyjne już dziś może spełnić obietnicę ochrony naszych ekosystemów i produkcji zdrowszej żywności, jednocześnie umożliwiając rolnikom czerpanie korzyści z żywności i usług ekosystemowych, które dostarczają społeczeństwu?

Odpowiedzi na te i inne pytania będą szukali uczestnicy konferencji Future of Food 2022.

Zachęcamy do śledzenia na żywo transmisji na eitfutureoffood.eu/watch lub LinkedIn i do dzielenia się swoimi opiniami na temat tego:

jakie innowacje rolno-spożywcze pomogą rozwiązać najpilniejsze wyzwania unijnego systemu żywności i czy
✅ rolnictwo regeneracyjne rzeczywiście ma szansę odegrać kluczową rolę w dekarbonizacji systemu żywnościowego UE?

Agenda dostępna tutaj.

————————————————-

Konferencja Future of Food skupia polityków UE i interesariuszy sektora żywnościowego, którzy w ramach przygotowań do COP 27 będą dyskutować nad tym jak umożliwić i przyspieszyć transformację sektora żywnościowego w zakresie zrównoważonego rozwoju i wspierania współpracy w myśl unijnej strategii Od pola do stołu (ang. FarmToFork).

Po sesji plenarnej otwierającej wydarzenie, odbędzie się szereg interaktywnych sesji i warsztatów poruszających konkretne aspekty, takie jak rolnictwo przyjazne dla klimatu, zrównoważona akwakultura, rola konsumentów i młodzieży w sektorze rolno-spożywczym.